Головна Банки Небанківський фінансовий сектор Кібершахрайство

Шахрайська схема "Допомога від ООН"

My alt text

Шахрайська схема "Допомога від ООН".

Через соціальні мережі та месенджери відбувається масове розповсюдження повідомлення про можливість отримання громадянам України фінансової допомоги від ООН у розмірі 12 000 грн.

Повідомлення містить активне посилання на сторінку-приманку, яка створено за допомогою сервісу Taplink. На цій сторінці шахраї розміщюють інструкцію як отриммати допомогу: "Оберіть банк в якому у Вас відкритий рахунок. Та дотримуйтесь інструкцій. ‌Щоб отримати допомогу у розмірі 12000 гривень від ООН.
‌Нарахування відбувається протягом тижня з моменту подачі заявки.‌ ‌На разі з мобільного оператора VODAFON наш сайт працює не коректно, спробуйте через домашній інтернет чі іншого оператору." та активні посилання на шахрайські фішингові ресурси, які стилізовані під сторінки авторизації банків. Жертву змушують ввести номер картки, номер мобільного телефону, пароль від особистого кабінету, пін-код та повідомлення від банку для підтвердження входу в особистий кабінет.

Отримані дані шахраї використовують для прив'язки акаунта користувача до нового пристрою або онлайн авторизації на порталі відповідного банку та здійснюють виведення коштів з рахунку жертви.

Додатково на сторінці-приманці розміщено посилання на шахрайський Телеграм канал в якому постять звичайні новини та новини про отримання допомоги, що містять ті самі посилання на фішингові сторінки.


hxxps://taplink[.]cc/oon
hxxps://well-helps[.]com/get/212565331
hxxps://well-helps[.]com/get/204209911
hxxps://well-helps[.]com/get/188922088


My alt text

My alt text

My alt text

My alt text